Γενικά Νέα

Η Θεσσαλονίκη αποκτά «βατήρα»… διαστημικής ανάπτυξης!

Διαστημική… ώθηση στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης με κύκλους εργασιών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε βάθος δεκαετίας, φιλοδοξούν να φέρουν επιχειρήσεις και θεσμικοί φορείς που ήδη έχουν δρομολογήσει τη σύσταση του πρώτου βορειοελλαδικού cluster επιχειρήσεων, δραστηριοποιούμενων στον τομέα της παρατήρησης δεδομένων γης και της διαστημικής τεχνολογίας.

Όπως εξηγεί στο thepresident o καθηγητής του ΑΠΘ κ. Γιώργος Ζαλίδης , επικεφαλής του Διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος και βασικός εμπνευστής και συντονιστής της πανελλαδικής συνεργασίας επιχειρήσεων του κλάδου, ήδη, επτά επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης έχουν «δώσει τα χέρια» και προχωρούν τις διαδικασίες ένταξής τους στην Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) και στο Si-Cluster που ήδη λειτουργεί εδώ και δέκα χρόνια με έδρα την Εύβοια και τη συμμετοχή –σήμερα- 40 επιχειρήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το υφιστάμενο Si-Cluster ξεκίνησε με περίπου 10 επιχειρήσεις πριν μια δεκαετία και σήμερα, με 40 μέλη πια, έχει ήδη να επιδείξει κύκλους εργασιών που κυμαίνονται μεταξύ 2-5 δις. ευρώ, απασχολώντας περισσότερους από 2.000 ειδικούς επιστήμονες.

Σύμφωνα με τον συντονιστή του εγχειρήματος για τη Θεσσαλονίκη κ. Στέργιου Διαμαντόπουλου, επικεφαλής της εταιρείας ΌΜΙΚΡΟΝ Α.Ε. το Cluster της Θεσσαλονίκης, θα λειτουργεί ως αυτόνομο παράρτημα του Si Cluster: «Θα έχει εξειδίκευση στους τομείς της Αγροδιατροφής, του περιβάλλοντος και της προστασίας υδάτινων πόρων, των φυσικών καταστροφών και των θαλάσσιων εφαρμογών. Οι εταιρείες συνεργαζόμενες σε cluster και με τη στήριξη των θεσμικών φορέων που μετέχουν, θα μπορέσουν να διεκδικήσουν και να υλοποιήσουν μεγαλύτερα projects, να επιτύχουν μια δυναμική αύξηση του κύκλου εργασιών και ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, αλλά και να απασχολήσουν ταχύρυθμα, περισσότερο ειδικό επιστημονικό δυναμικό από τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα της περιοχής, συμβάλλοντας δραστικά στην ανάσχεση του φαινομένου του brain drain.»

Ιδρυτικά μέλη του Cluster της Θεσσαλονίκης, θα είναι οι εταιρείες: ΟΜΙΚΡΟN AE, GEOSENSE IKE, DRAXIS AE, SCIENTAST AΕ, ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΑΕ, CONSORTIS EE, USS IKE, και επίσης, το ΤΕΕ/ΤΚΜ που θα στεγάσει το cluster στις εγκαταστάσεις του στην οδό Μ.Αλεξάνδρου της Θεσσαλονίκης, το Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος και το Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης του ΑΠΘ.

Αξίζει να σημειωθεί , ότι παρά την ύπαρξη του Si-Cluster και της δυναμικής του, η ελληνική αγορά δεν έχει καταφέρει να μπει δυναμικά στην αξιοποίηση των πόρων που διατίθενται στο πλαίσιο διεθνών προγραμμάτων ανάπτυξης και αξιοποίησης διαστημικών τεχνολογιών, την ώρα που ο τομέας αυτών των τεχνολογιών και των εφαρμογών που αξιοποιούν Δεδομένα Παρατήρησης Γης, ποτελεί μια παγκόσμια αγορά 200 δισεκατομμυρίων ευρώ κατ` έτος με τα 70 δισεκατομμύρια να αφορούν στην Ευρώπη.

Ο κλάδος παγκοσμίως επιδεικνύει ρυθμούς ανάπτυξης 9% την τελευταία 10ετίας, αποδίδει στους επενδυτές έξι ευρώ για κάθε ένα ευρώ επένδυσης, ενώω βρίσκεται εν αναμονή προγραμμάτων χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ στην επόμενη τριετία, για εφαρμογές που αφορούν στα πεδία «Άμυνα & Ασφάλεια» και «Έρευνα & Ανάπτυξη».

Οι επιχειρήσεις του κλάδου, έχουν να επιδείξουν μια μεγάλη γκάμα προϊόντων και προτάσεων, που απευθύνονται τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στον δημόσιο τομέα και αφορούν: στην πλοήγηση, στην μετεωρολογική πρόγνωση, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην παρακολούθηση γεωργικής παραγωγής, στην παρακολούθηση κυκλοφοριακών συνθηκών, στην άμυνα και επιτήρηση συνόρων, κ.α. Χαρακτηριστικό δε, είναι το γεγονός ότι στην τελευταία αποστολή της NASA στον Άρη, η επεξεργασία του σήματος και η συμπίεση των δεδομένων που έρχονται στη Γη, γίνεται με ελληνικό hardware.

Άλλα παραδείγματα εφαρμογής, είναι η ανάπτυξη εργαλείων για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιων Ζωνών του Θερμαϊκού Κόλπου (EYCOAST), το σύστημα προειδοποίησης πλημμυρών σε λεκάνες απορροής ποταμών με εφαρμογή στο Στρυμόνα (RIVERALERT), τα συστήματα παρακολούθησης παράνομων λατομείων, εγκαταλειμμένου αμίαντου, κ.α.

Άρθρο Βαγγέλης Μωυσής (https://www.thepresident.gr)