Η Υπηρεσία

Μια καινοτόμος λύση για την διαχείριση κρίσεων που σχετίζονται με την εκδήλωση πυρκαγιών υπαίθρου:

  • Με την εκδήλωση πυρκαγιών υπαίθρου
  • Την έγκαιρη απόκριση
  • Την ενίσχυση της ανθεκτικότητας κρίσιμων υποδομών τουρισμού και πολιτισμού.
Eφαρμογή Ofire+
Όμικρον ΑΕ και Δήμος Θέρμης

Ξεκίνησε η επιχειρησιακή λειτουργία του συστήματος ΟFire+ στο δήμο Θέρμης Θεσσαλονίκης

Ξεκίνησε εδώ και λίγες ημέρες, με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου 2020 η επιχειρησιακή λειτουργία του συστήματος Ofire+, το οποίο συμβάλλει στην έγκαιρη προειδοποίηση για πυρκαγιές υπαίθρου. Πρόκειται για τη συνέχεια της πιλοτικής λειτουργίας του συστήματος Ofire+ και της συνοδευτικής εφαρμογής κινητού που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2019, στο πλαίσιο της σύμπραξης μεταξύ του δήμου Θέρμης και της εταιρείας Όμικρον Α.Ε..

Λήψη της εφαρμογής για Android κινητά.
Λήψη εφαρμογής Ofire+
Λήψη της εφαρμογής για Android κινητά
Λήψη εφαρμογής Ofire+

Πώς λειτουργεί

Το Ofire+ αποτελεί ένα άνθρωπο-κεντρικό σύστημα λήψης απόφασης για τη διαχείριση (πρόληψη, έγκαιρη προειδοποίηση-απόκριση και ενημέρωση) κρίσεων που σχετίζονται με την εκδήλωση πυρκαγιών υπαίθρου.

Τα βασικά συστατικά μέρη του συστήματος είναι η εφαρμογή διαχειριστή (cloud) και η εφαρμογή χρήστη (mobile app). Τα δύο μέρη λειτουργούν συμπληρωματικά και το κανάλι επικοινωνίας που δημιουργούν μέσω της συνδεσιμότητας τους αποτελεί το βασικό πλεονέκτημα του συστήματος, πέρα από τις επιμέρους λειτουργίες και πληροφορίες που παρέχει το κάθε μέρος ξεχωριστά.

Βασικός στόχος του συστήματος είναι η προστασία της ζωής, της ιδιοκτησίας και της περιουσίας  πριν ή κατά τη διάρκεια κρίσεων που σχετίζονται με πυρκαγιές υπαίθρου.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσω:

Τοπικού χαρακτήρα για την υλοποίηση προληπτικών ενεργειών κατά τις επικίνδυνες ημέρες του έτους ώστε να αυξηθούν τα επίπεδα άμεσης και έμμεσης προστασίας.
Για την ορθή διαχείριση του διαθέσιμου χρόνου απόκρισης εν όψει απειλής από πυρκαγιά υπαίθρου
Έγκαιρη και έγκυρη, στοχευμένη και προσωποποιημένη επικοινωνία και την παροχή κατευθυντηρίων οδηγιών προς του χρήστες, όπου και όταν απαιτείται, κατά τη διάρκεια εξέλιξης ενός πυρικού συμβάντος.
Εφαρμογή Ofire+ Public Thermis
Εικόνες από την εφαρμογή Ofire+ Public Thermis

Η αξία του συστήματος είναι ότι μετατρέπει τη πληροφορία σε γνώση και υποστηρίζει την αποτελεσματική δράση. Συγκεκριμένα, παρέχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία σε ένα διαχειριστή για να συντονίσει και να διατηρήσει τον έλεγχο της κατάστασης σε μία ενδεχόμενη κρίση ως εκ τούτου συμβάλλει εν γένει στην τόνωση του αισθήματος ασφάλειας.

Η εφαρμογή διαχειριστή απευθύνεται στον μάνατζερ ή/και υπεύθυνο ασφαλείας τουριστικών (ξενοδοχεία, κάμπινγκ, κατασκηνώσεις) ή/και πολιτιστικών (μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι) ή/και φυσιολατρικών (περιοχές NATURA) ή/και βιομηχανικών υποδομών (βιομηχανικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις πρωτογενούς τομέα με καλλιέργειες υψηλής αξίας) αλλά και σε υπεύθυνους εν γένει  χώρων και περιοχών που συγκεντρώνουν πλήθος ατόμων όπως κάτοικοι, επισκέπτες ή εργαζομένους και βρίσκονται κοντά ή εντός δασικών εκτάσεων (π.χ. ιδιωτικά σχολεία).

Σε ανώτερο θεσμικό επίπεδο, η εφαρμογή διαχειριστή μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα τμήματα Πολιτικής Προστασίας των Δήμων ή/και των Περιφερειών της Χώρας. Λόγω θεσμικών αρμοδιοτήτων και ρόλων (Δήμοι, Περιφέρεια, Π.Σ., εθελοντές κ.ο.κ.) η παραμετροποίηση του συστήματος εξασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία του.

Η εφαρμογή χρήστη απευθύνεται σε προσωπικό Δήμων ή/και Περιφερειών και τους δημότες, επισκέπτες των Δήμων καθώς και στους επισκέπτες τουριστικών, πολιτιστικών ή άλλων υποδομών, όπως περιεγράφηκαν ανωτέρω, οι οποίες υποστηρίζουν το σύστημα Ofire+ (δηλαδή διαθέτουν εφαρμογή διαχειριστή).

Επιπρόσθετα, η εφαρμογή χρήστη δύναται να χρησιμοποιηθεί αυτόνομα (χωρίς διαχειριστή). Σε αυτή την περίπτωση, ο χρήστης δεν έχει την πληροφόρηση από τον διαχειριστή αλλά δύναται να ενεργοποιήσει υπηρεσία ενημέρωσης (μετεωρολογικές συνθήκες, δείκτης FWI και κοντινά σημεία έναρξης πυρκαγιάς) για συγκεκριμένα σημεία της Επικράτειας που επιλέγει. Γίνεται δηλαδή ένα «μικρό-διαχειριστής» της προσωπικής του ιδιοκτησίας

Εκδήλωση ενδιαφέροντος

Συμπληρώστε τη παρακάτω φόρμα και σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας

    Με το πάτημα "Αποστολή", καταλαβαίνω και αποδέχομαι ότι οι πληροφορίες που υποβάλω θα αποθηκευτούν και θα χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τον γενικό κανόνα GDPR.

    [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]